14

december

Hoe om te gaan met weerstand op je hart

Hoe om te gaan met weerstand op je hart.

Hoe herken je weerstand op je hart en hoe ga je er mee om? Als je dichtbij komt voel je het, weet je dat het er ergens iets niet klopt, maar is er waarschijnlijk verwarring over hoe ermee verder te kunnen. De blokkades op je hart die o zo echt voelen.  Zodra we bij verlangens komen, verbinding of bij wat we echt graag willen, lijken ze een eigen leven te leiden en bijna te verharden. Je wilt het liefst vanuit je hart leven, maar je persoonlijk geluk doet er ook toe. Weerstanden lijken iets te willen vertellen waar we wat mee moeten doen om beide bereikbaar te kunnen maken.

Wat wordt bedoeld met weerstand

Weerstand wordt hier niet bedoeld in de zin van geen gelijk krijgen. Het gaat hier misschien ook wel om een soort van geen gelijk krijgen, maar dan bedoeld als innerlijk conflict. Binnen en buiten botsen met elkaar in plaats van dat ze elkaar in samenwerking en vervloeiing gevonden hebben. Buiten gaat dan over het hetgeen je met anderen wel of niet hebt. Over wat je in de buitenwereld verlangt voor jezelf.

Binnen gaat om je innerlijke verlangens en behoeften die in de wereld zichtbaar willen worden. Daar kan een wrijving ontstaan met wat je authentiek vanuit je wezens essentie wilt ervaren en neerzetten. Of er haken zaken aan vast die jou geen goed doen. Dat kan zich op vele manieren inbedden. Soms heel voelbaar en soms gewoonweg niet. Dan kom je er door trial en error achter waar precies de kou verstopt zit die jou uiteindelijk het liefst wil ontmoeten om haar verhaal te kunnen doen. En dat doe je voor een deel alleen, maar dat doen we ook samen. Door wat we met elkaar delen, van elkaar leren en door waar we elkaar in ondersteunen.

Onze persoonlijkheid en ons hartveld zijn wel eens tegengesteld aan elkaar. We voelen dan weerstanden die ons doen verstrakken. Je kunt letterlijk pijn op je hart voelen. Of weerstanden gaan zich manifesteren in gedachten, overtuigingen en zelfs realiteiten. Met moed of met wanhoop probeer je dingen uit, maar kom je ook teleurstelling tegen. De persoonlijkheid wil het het liefst allemaal zelf doen. Ze weet niet precies hoe op het hart te vertrouwen, hoe dat werkt. De persoonlijkheid komt aan tegen pijn, wantrouwen en verstrakking. Als je dat soort gewaarwordingen hebt, dan weet je al dat jij je weerstand herkent. Uit jezelf of van een ander. Je gevoel liegt niet tegen je, het weet alleen zelfstandig niet wat te doen.

Onze diepste kern is een oneindige stilte en vrijheid die we allemaal delen. We hebben het tot op zekere hoogte nodig om onze persoonlijkheid te helpen  met het vinden van de rek en de ingang richting ons hart. Daarom hebben we relaties, verlangen we naar nabijheid, zoeken we leraren en teaching. Ondertussen komt de argwaan altijd even meedoen, is er de constant sluimerende vraag; is dit echt?  Kan ik hieraan overgeven of zal ik loslaten en verder gaan? Het zoeken is naar de uitgang van de persoonlijkheid naar ons hartveld. Als deze mee gaat doen is ze als een groot zoek- en focus licht dat mee gaat schijnen in ons dagelijks leven. Zij helpt mee om duidelijk te maken wat er speelt en doet de verkramping als het ware oplossen.

Weerstand als groeimodel

Door te leren van lastige dingen in ons leven, leren we ook. We krijgen als het ware innerlijke spierkracht. Zelf vind ik het ook wel fijn om het te zien als de geboorte van je hartsveld in het persoonlijke veld van ontmoeting, waar wrijving nu eenmaal onderdeel van is. Je weet nooit precies waar het uitkomt, maar bent wel onderdeel en getuige van het proces van groei.

Stel je  zou een route  hebben die jou rechtstreeks naar je hart zou brengen, neem je die dan? Of zou je er, als je heel eerlijk bent, eerst nog zaken in je persoonlijkheid uit willen werken? Weet je, het komt zoals het komt. Juist door het herkennen van weerstanden weet je dat er werk aan de winkel is en mag jij je veilig weten dat je stroom zich zal vervolgen richting je wezensessentie.       

Hoe herken je wezensessentie?

Terwijl de persoonlijkheid doorploeterd, zich kenbaar en dan weer onzichtbaar maakt. Uitglijdt en weer opstaat kan zij een aantal dingen herkennen om te weten dat ze op de juiste koers is.

  1. Stel ik wil veranderen, stoppen of van richting veranderen ben ik daar vrij in?
  2. Stel ik ben overmand door emotie, voel ik me dan veilig
  3. Stel ik ben heel erg boos op jou, een situatie of mezelf. Kan ik dat zijn zonder terug geslagen te worden of angst te voelen
  4. Is er werkelijke aandacht voor wie ik ben, voel ik me ontvangen

Deze 4 vragen kun je stellen om richting te bepalen. Om te onderzoeken of je  vrij bent om te ontdekken of dat je gemanipuleerd wordt. In vrijheid kun je besluiten dat je een bepaalde situatie op wilt zoeken. Met als motto dat hetgeen je vraagt in evenwicht is met hetgeen je brengt. Om dit te herkennen is het fijn om met anderen te delen, in groepen samen te ervaren en voelen. Niet met woorden van oplossing, maar met aandachtige aanwezigheid. Perfect is het niet, maar beweging kun je wel liefdevol uitnodigen. Dan kun je samen ontdekken en voelen waar de rek is en waar de balans is. Niet om in verzet te zijn, maar om van binnen in aandachtige aanwezigheid te gaan. Hiervoor kun je mijn Satsang Cirkels bijwonen. Je vind de eerstvolgende in de agenda

Je wezensessentie gaat voorbij de persoonlijkheid. Het is je Zelf waar de persoonlijkheid in uit kan rusten, waar ze gehoor aan kan geven. Het is een tegengestelde van ik doe het allemaal wel alleen en er is niemand voor me. Hier zijn alle modellen die je had bedacht opgelost in een oneindigheid van Zijns Ervaring. Deze kun je eerst formuleren en meemaken in je persoonlijk leven. Dan kom je op zeker moment bij de ingang. Meestal na meditatief zelfonderzoek.

Hoe ga je om met weerstanden?

Stel je ontmoet een fijn iemand, een echt bijzonder iemand. Je wilt je overgeven aan liefde, maar het kan niet want er zijn meerdere beren op de weg die dit tegenhouden. Nu kun jij jezelf uitputten in gevoelens van; zie je wel ben ik weer alleen, waarom houdt hij of zij niet van mij, maar ik ben er zo klaar voor, ik ben er ook niet klaar voor, etc.

 De weerstand is in de buitenwereld, maar als je goed kijkt ook in jezelf. Er is iets bij je aangeraakt wat blijkbaar de weg naar je hart blokkeert. Je komt dit in vele lagen en vele ontmoetingen op verschillende manieren tegen, tot het moment dat jij afhankelijkheid verruilt voor innerlijke liefde uit je eigen pure bron. Dan brengt het leven cadeau’s, die je niet hoeft te hebben, maar die je wel mag meemaken. Het gaat dan niet om het resultaat, maar om wat het jou brengt aan innerlijke beweging.

In de situatie heb je gedachten die kouder en beperkend zijn naar jezelf. Je voelt je wat kleiner, of misschien zelfs wel heel boos. Probeer je hier wat los van te maken. Jij bent niet je eigen verhaal. Er is een verschil tussen wat je meemaakt en wat je echt, echt bent. De angst is vaak dat je in een leegte valt, dat er niets is om aan vast te houden. Als je er echt in durft te komen, dan voel je alleen maar volledigheid en vervulling. En zelfs die woorden doen geen recht. Het begint met proeven, voorzichtige ervaringen, met opnieuw ontdekken en oefenen.

En hoe dan verder?

In je weerstand zit een verhaal die verteld wil worden. Daar mag je induiken, of ben je zelfs al ingedoken door keuzes die je hebt gemaakt. Luister naar het verhaal. Schrijf het op, zing het, teken het, doe er iets mee. Creëer ook een beetje afstand. Dat voelt eerst wiebelig en vreemd, totdat je door oefening merkt dat je vooruitgang boekt. Dat er minder kou en meer ruimte is en dat je als cadeautje plotselinge mooie ontmoetingen krijgt. Die je overigens wel eerst moet herkennen als cadeautje. Ze beginnen soms heel erg klein en zachtjes aanrakend. Aan jou om in jezelf de openheid van dankbaarheid te creëren.

Jij bent niet je verhaal, jij bent niet de kou of opwellende emoties en gedachten die er in verscholen kan zitten. Eerst probeer jij je losser te maken van het pijn verhaal, om vervolgens diepe ademteugen te halen uit je innerlijke hart ruimte. Je werkelijke thuis. Als zij mee gaat doen in je persoonlijkheid, als de weerstanden zijn vervloeit dan kom niet alleen jij thuis in deze wereld , maar zul je ook anderen hiermee aanraken.